Hold øje med fugt i din kælder

Hold øje med fugt i din kælder

Alt for mange husejere døjer med fugt i kælderen, og mange endda uden at være klar over det! Et omgangsdræn og en række små dagligdags tiltag kan heldigvis afhjælpe langt det meste af fugtproblemet.

Her hos MS Anlæg kommer vi ud i rigtigt mange kældre i løbet af et år, og der er desværre en ting, der går igen alt for mange steder: nemlig fugt i kælderen, der på sigt kan forringe værdien af huset!

Faktisk viste en undersøgelse fra 2013 fra boligejernes videnscenter, Bolius, at så mange som hver tredje husejer i Danmark har problemer med fugt i kælderen.

Undersøgelsen viste også, at langt de fleste af husejerne faktisk var rigtigt gode til at reagere på akutte fugtproblemer. Til gengæld hører man så også til det store flertal, hvis man endnu ikke har gjort eller fast gør noget aktivt for at være på forkant med de daglige fugtproblemer.

Hvordan spotter du fugt i kælderen?
Det mest professionelle er selvfølgelig, at du har adgang til en fugtmåler, og med den i hånden måler fugtigheden af dine vægge og træværk. Men du kan komme en langt stykke af vejen uden.

Alene den lidt fugtige og indelukkede lugt i en kælder er altid det første og meget tydelige tegn på, at der er tale om en fugtig kælder.

Også et hurtigt kig på især kælderens ydervægge vil afsløre, om der allerede er problemer. Du skal blandt andet kigge efter synligt udbulende vægge, eller steder hvor mailingen ligefrem er begyndt at skalle af. Derudover kan farveændringer i forhold til almindelige vægfarve være tegn på, at der er fugt i væggene.

Og så er der selvfølgelig også de meget synlige saltudtrækninger og begyndende forekomster af skimmelsvamp. Her skal man ikke bare kigge på de synlige vægge, men også sørge for at kigge under gulvtæpper, træpaneler og –gulve, bag reoler eller andre genstande og møbler, der står helt op ad væggen! Finder du skimmelsvamp i din kælder, så er der tale om akutte problemer, og du bør handle hurtigt!

 

Hvad kan du gøre?

Der er heldigvis en del, som du kan gøre i dagligdagen for at forebygge fugt i kælderen. Helt overordnet gælder det om at begrænse antallet af fugtkilder, og her er en af de helt store syndere at vaske og tørre tøj i kælderen. Da man sandsynligvis ikke ønsker eller kan flytte vaskerummet til et andet sted i huset, så så handler det i stedet om at bortskaffe den fugt, vasketøjet medfører.

Her er et godt eksempel på, at vand er begyndt at trænge op gennem en indvendig væg i kælderen, og mailingen er begyndt at skalle af.

Her er god (eventuelt automatisk styret) udluftning en rigtigt god idé. Man bør også overveje at tørre tøjet et andet sted (eventuelt udendørs), hvis det kan lade sig gøre.

Alt for mange vælger at lade være med at have varme på i deres kælder om vinteren. En lav kældertemperatur bidrager til øgede fugtproblemer.

En stor del af fugten i en kælder kommer dog ofte udefra og ind gennem væggene og op gennem kældergulvet.

Her er et omfangsdræn og isolering af ydermurene det allermest oplagte at få etableret. Det er ikke den billigste løsning, men det er helt klart den mest fremadsynede metode sammen med de daglige udluftningsrutiner.

Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis vi skal komme på besøg til en snak om, hvordan du kan forebygge fugtskader og få en mere tør kælder.

 

Færdigheder

Indsendt den

januar 30, 2019

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.